Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa z kremem budyniowym
Żółtka utrzeć ze wrzątkiem. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno 7 dag cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, czekoladą w proszku oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 12 minut.
Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Na mleku ugotować budyń waniliowy z dodatkiem 3 dag drobnego cukru. Ostudzić. Utrzeć z masłem na puszysty krem.
Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować 2/3 kremu. Zwinąć. Po wierzchu również posmarować kremem. Posypać kawą rozpuszczalną i udekorować kleksami kremu budyniowego.
Schłodzić w lodówce.