Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem 5 dag drobnego cukru.

Żółtka utrzeć ze wrzątkiem. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno 7 dag cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, czekoladą w proszku oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.

Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 12 minut.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.

Na mleku ugotować budyń waniliowy z dodatkiem 3 dag drobnego cukru. Ostudzić. Utrzeć z masłem na puszysty krem.

Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować 2/3 kremu. Zwinąć. Po wierzchu również posmarować kremem. Posypać kawą rozpuszczalną i udekorować kleksami kremu budyniowego.

Schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    trudno sie takiemu ciastu oprzeć:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Uwielbiam rolady, tak wygląda pysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    pyszności
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Kolejna fantastyczna rolada:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Ale pychota!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Fajna roladka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    super przepis!
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    janek64

    Pysznie wygląda i pewnie smakuje :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam rolady. Muszę to nadrobić.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !