Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kurczak duszony

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
1 sztuka
sos sojowy
4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
cukier
1 łyżeczka
olej
3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak duszony

1. Zdjąć skórę i usunąć kostki z kurczaka, mięso lekko utłuc drewnianym tłuczkiem, pokrajać w grube kawałki.
2. Dokładnie wymieszać sos sojowy z wodą, pieprz, dymkę, czosnek, cukier i łyżeczkę oleju. Włożyć kawałki kurczaka do marynaty i po wymieszaniu odstawić na godzinę.
Wyjąć kawałki mięsa, dobrze osączyć, smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu na mocna złoty kolor. Wlać 1/4 szklanki wody i dusię pod przykryciem około 30 min., aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak