Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne placki ziemniaczane tzw. plince
Zobacz nieskomplikowany przepis na plince, czyli placki ziemniaczane. Robimy je z masy ziemniaczanej, jajek i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Do tych placków ziemniaczanych możemy podać różne dodatki: śmietanę, twarożek z cebulką, szczypiorek, sos pieczarkowy czy sos czosnkowy.
1. Ziemniaki umyć, obrać, ponownie opłukać. Następnie zetrzeć je na tarce na najmniejszych oczkach.
2. Do startych ziemniaków wbić 2 jaja, dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
3. Olej rozgrzać na patelni i nakładać prędzej przygotowaną masę łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Gotowe. Smacznego!