Przepis i sposób przygotowania na: Cymes z marchewki
Owoce suszone powinny być miękkie. Twardsze trzeba nieco namoczyć. Przekładamy je na sito i sparzamy 2-3 razy wrzątkiem, osączamy. Morele kroimy w paski, rodzynki zostawiamy w całości albo przekrawamy na połówki. Marchewkę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę albo grube półplasterki. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy owoce, smażymy chwilę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 3-5 min.. Następnie dodajemy marchewkę, miód i sól. Dusimy aż marchewka zmięknie (ok. 15 min.) ew. dolewając nieco wody jeśli odparuje. Pod koniec duszenia doprawiamy całość cynamonem, papryką i sokiem z cytryny.
Mój cymes z marchewki ma niesamowity smak - słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości...a im cymes słodszy tym lepszy i \"słodszy\" kolejny rok. Cudownie komponuje się z pieczonym drobiem. Można taką marchewkę zjeść też na koniec posiłku, prawie jako deser.