Sposób przygotowania

Drożdże należy rozprowadzić z mlekiem i mąką, dodać szczyptę soli i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić je na 30 minut. Z masła i mąki zagnieść ciasto maślane. Uformować blok o długości 20 cm. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt 40x 50 cm. Ciasto maślane owinąć drożdżowym, rozwałkować. Zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm i kroić w paski. Z folii aluminiowej formować rurki, smarować je oliwą, nawijać paski ciasta. Smarować je białkiem i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10- 15 minut. Rurki należy ostudzić. Słodką śmietanę ubić. Do rurek nakładać odrobinę dżemu i bitą śmietanę.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Fajny przepis muszę wypróbować, bo uwielbiam rurki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    super przepis, uwielbiam rurki :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    plocia

    ojjj tak takie rureczki lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ojejku,ale to apetyczne !
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    zjadłabym taką rurkę, fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Też takie robię, są super
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wyglądają idealnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !