Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki.
Kapusty sparzyć we wrzątku, woda powinna lekko mrugać. Zdejmujemy wierzchnie liście, gdy się sparzą a potem kolejne, uważając by ich nie porozrywać.
Ze sparzonych liści delikatnie wycinamy twarde części.Na każdym liściu kapusty kładziemy czubatą łyżkę farszu mięsno-ryżowego, zawijamy boki a później zwijamy w drugą stronę ściśle formując gołąbki.
Dno garnka wykładam liśćmi kapusty i ściśle układam obok siebie gołąbki, na nich kolejne warstwy. Na wierzchu znów układam kapustę, porwaną na kawałki. Zalewam 1,5 l wody, w której rozpuszczam kostki drobiowe. Gotuję ok.1 godziny. Koncentrat pomidorowy rozpuszczam w małej ilości wody i wlewam do garnka, gotuję jeszcze ok.15-20 minut. Jeśli ktoś lubi gęsty sos może dodać mąki do przecieru. Wyszło mi 24 sztuki.