Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana mięsem
2.Kilogram mięsa mielonego wkładamy do głębokiej miseczki.dodajemy 2 jajka, poszatkowaną cebulę i paprykę, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 kopiaste łyżki żółtego sera.całość przyprawiamy solą do smaku i dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego prymat oraz 2 łyżeczki pieprzu ziołowego i pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy. Jeśli mięso będzie niezbyt wilgotne można dodać jeszcze jedno jajko.
3. Wcześniej przygotowane wydrążone papryki posypujemy w środku papryką słodką i nadziewamy przygotowanym mięsem, tak aby powstała delikatna górka.
4.Wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym dodając na spód trochę oleju i 1 cm wody. pieczemy w 200*C (180 termoo.) ok. 40 min.-1 godz(w zal. od wielkości papryki), wyjmujemy posypujemy serem i wkładamy bez przykrycia, ąż ser się roztopi i spiecze