Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pierniczki całuski

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód
3 łyżki
Goździki całe Prymat
4 szt
Sklep Prymat
jaja
1 sztuka
cukier
10 dag
cynamon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
skórka cytrynowa
trochę
woda
3 łyżki
mąka
300 g
smalec
trochę
Soda oczyszczona Prymat
10 g
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki całuski

Zrumienić miód z goździkami i cynamonem, dodać 1 łyżkę wody, ostudzić. Posiekać smalec z mąką, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, wymieszać z miodem, zagnieść z jajem, starannie wyrobić, wynieść na zimno na pół godziny. Przygotować blachę. 2 łyżki gotowanej wody ostudzić, wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto wałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać pierniczki małą, okrągłą foremką, układać na blasze w pewnej odległości od siebie, by nie zlepiały się w czasie pieczenia. Pierniczki smarować jajem; piec w bardzo gorącym piekarniku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak