Sposób przygotowania

Na początku zaznaczę, że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje, gdy składniki są tej samej temperatury. Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej. No i oczywiście drożdże muszą być świeże. 15 dag margaryny rozpuścić, wlać mleko i razem podgrzać. Ma być letnie, ale nie gorące. Rozpuścić drożdże w mleku. Do dużej miski wsypać sypkie produkty, czyli mąkę i cukier, wbić jajka i wlać mleko z tłuszczem i drożdżami. Wyrabiać dokładnie ręką,aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Posypać lekko mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętośc). W tym czasie przygotowujemy serek. Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiadereczka to właściwie niewiele mamy do pracy. Jeśli jest mało słodki dodajemy cukier waniliowy. Jeśli mamy zwykły serek z wiadereczka, mielony, dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew. aromat. Można też utrzeć serek z żółtkiem. Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego. Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki, ciasto po ponownym przerobieniu ręką, dzielimy na porcje-nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy. Układamy na blasze w sporych odstępach, bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Na ciasto przygotowujemy duża blachę, smarując ją tłuszczem i wysypując bułką tartą. Wykładamy ciasto, na nie nasz serek, pozostały od bułeczek, lekko rozsmarowujemy. Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok. 2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami, aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, tak jak w przypadku bułeczek, ale na ok. 50 minut. Smacznego.

Komentarze

  • 6
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Oczywiście w nazwie jest błąd-miało być drożdżowe, ale nie ma tu chyba opcji edycji, aby to poprawić.Przepraszam za utrudnienie.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie robiłam takiego ciasta z serem...bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    drozdżowiec z serem, ciekawe, musze wyprobowac
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    muszę spróbować bo wyglada zachęcająco
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !