Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciasto niedzielne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
40 dag
masło
20 dag
margaryna
10 dag
cukier
20 dag
jaja
2 szt
cukier wanilinowy
2 szt
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
skórki pomarańczy
10 dag
rum
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
esencja migdałowa
cukier puder
25 dag
woda
4 łyżki
wiórka czekoladowe
4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto niedzielne

CIASTO: Do makutry dać masło i cukrem oraz cukrem waniliowym. Utrzeć. Dodać szczyptę soli i kilka kropel esencji migdałowej. Ucierać. Wbijać jaja na przemian przesianą mąkę z proszki me do pieczenia wsypywać. Potem wlać rum. Wsypywać również skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy dać ciasto. Piec przez godzinę w temperaturze około 175 stopni. LUKIER: Utrzeć go z wody i cukru pudru. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, oblać go lukrem. Wszystko posypać wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak