Sposób przygotowania

Jarzyny dokladnie umyc. Baklazany i cukinie pokroic w plastry grubosci nie
wiekszej niz 1 cm. Brokuly i kalafior podzielic na male rozyczki. Pory (tylko biale czesci) pokroic w kawalki. Marchewke pokroic wzdluz w cienkie plastry.
Jarzyny zawierajace duzo soku posolic i odstawic na sicie, by usunac nadmiar
soku.
Kalafior, brukselke, brokuly i jarzyny korzeniowe (kazda oddzielnie) krotko
obgotowac w osolonym wrzatku 3-5 min. Wyjac z wody, dokladnie osuszyc.
Przygotowac ciasto: make, smietanke, mleko, zoltka i sol dokladnie wymieszac
i odstawic na 15 min.
Ubic piane z bialek. Do ciasta dodac proszek do pieczenia i polaczyc z piana
z bialek. Ciasto powinno byc geste. Gdy jest za rzadkie, dodac troche maki.
W duzym plaskim garnku rozgrzac dobrze olej. Jarzyny zanurzac w ciescie i
smazyc po kilka sztuk na zloty kolor ze wszystkich stron. Usmazone kawalki
wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczyc z oleju

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !