Przepis i sposób przygotowania na: Zimny pies
Pomysł zaczerpnięty od Bereniki.
Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubić z cukrem na krem, dodać kakao, cukier waniliowy, mleko - ja dodałam likier włoski migdałowy. Dalej ubijać, na wolnych obrotach. Wlać masło i ubijać dalej ok. minuty. Masa ma lekko stężeć.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (tak aby zachodził na boki formy), na dno wyłożyć masę, na to herbatniki, następnie masę, herbatniki i tak na przemian. Herbatniki można lekko dociskać. Na górze ma być masa. Ja od razu całość obsypałam pokruszonymi herbatnikami...ale można to zrobić po wyjęciu z lodówki :) Następnie nakrywamy z wierzchu folią, obciążamy i wstawiamy do lodówki na min. 4 h (ja na całą noc). Po tym czasie wyjąć z papieru i pokroić na plastry. Ciasto nie jest słodkie, a dzięki alkoholowi ma wytrawniejszy smak. Do kawy idealny!