Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PLACEK DROŻDŻOWY

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa
1/4 kg
mąka krupczatka
1/4 kg
drożdże
5 dag
cukier
3/4 szklanki
mleko
1 1/4 szklanki
jajko
2
margaryna
1/2 kostki
cukier waniliowy
1/2 opakowania
Sklep Prymat
żółtk
2

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK DROŻDŻOWY

Przygotować zaczyn z drożdży, odlać ¼ szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżką mąki i rozmieszać z drożdżami. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie umieścić w dzieży wszystkie składniki tj. mleko, cukier, jaja, mąkę, zaczyn z drożdży, a na końcu roztopiony tłuszczu. Wymieszać wszystko do jednolitej masy, zamknąć dzieżę i umieścić ją w gorącej wodzie. Po otwarciu pokrywy, ciasto ponownie przemieszać kilkoma ruchami, szczelnie zamknąć dzieże i włożyć ją do tej samej gorącej wody. Po samoczynnym otwarciu pokrywy ciasto jest gotowe do uformowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 15.11.2011 14:35
fajny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak