Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z pomarańczą
1 litr mleka
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mąki
1 kostka margaryny
cukier puder do posypania
BISZKOPT:
Z podanych składników na biszkopt robimy ciasto. Pieczemy w blaszce 25 X 38 cm , w nagrzanym piekarniku do 180* C przez 20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, kroimy na dwie części.
KREM;
3/4 litra mleka i cukier gotujemy. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z mąką i pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Miękką margarynę miksujemy dodając do niej partiami przestudzony krem.
Wykładamy połowę tego kremy na jeden blat biszkopta, układamy pokrojoną w kostkę dużą pomarańczę . Wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Polewamy polewa czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
POLEWA;
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Przestudzona polewamy po cieście.