Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Polewka gdańska

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
1 szt
zakwasu na żur
1 butelka
czosne\\
2 ząbki
cebula biała
1 szt
olej do smażenia
1 łyżka
kiełbasa myśliwska
2 szt
pieprz
1 szczypya
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana RAMA
3 łyżki
bulion
1 kostka
grzyby suszone
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka gdańska

Cebulę kroimy w kosteczkę, a kiełbasę w paski i smażymy na oleju. Z warzyw i kostki przygotowujemy wywar i dodajemy usmażoną cebulkę i kiełbasę. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku.
Dzień wcześniej namaczamy grzyby i nastęonego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w paski.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i oregano i zabielamy śmietanką. Nalewamy do misek i do każdej miseczki nakładamy grzyby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak