Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 160 g
cukier drobny 2 łyżki
żółtko jajek 5 szt
cukier kryształ 100 g
białka jajek 5 szt
mąka pszenna 80 g
skrobia ziemniaczana 45 g
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z truskawkami

ZÓLtka jajek ubijamy na puszystą masę z połową cukru. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno. Silikonową szpatułką mieszamy ze sobą obie masy i przesiewamy do nich mąkę i skrobię ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 C około 10 minut piec. Zaraz po wyjęciu zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Smarujemy ciasto i układamy truskawki.Ponownie zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak