Przepis i sposób przygotowania na: Makowa panienka
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Wlewamy olej i pepsi. Dosypujemy mak.
Wyrabiamy robotem na lśniące ciasto do momentu pojawienia się pęcherzy powietrza.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dosypujemy do ciasta i mieszamy łyżką .
Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stop.C .
Pieczemy 45 minut.
Polewa: W rondelku mieszamy śmietanę z cukrem i budyniem, podgrzewamy aż zacznie gęstnieć .Wlewamy łyżeczkę barwniku. Mieszamy.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy . Polewamy polewą z barwnikiem . Zostawiamy z 3 łyżki polewy i dosypujemy kakao. Mieszamy aż powstanie kakaowa polewa. Za pomocą łyżeczki robimy z polewy linie od środka ciasta ku brzegowi. Kijkiem do szaszłyków robimy linie po okręgu tworząc fikuśny wzorek.