Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsne korpusy drobiowe ze skr
3 szt
marchew
6 szt
pietruszka
1 szt
cebula
1 szt
seler
1/4 szt.
bulion drobiowy
2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
6 szt.
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz czarny
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką

Kroki postępowania

1
Korpusy kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, zalewamy je zimną wodą, warzywa obieramy cienko obierakiem i dodajemy do mięsa, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna kolorowego pieprzu,
Krok 1 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto
2
zagotowujemy, ściągamy z powierzchni szumowiny, dodajemy 2 opakowania bulionu drobiowego, gotujemy na małym ogniu do miękkości, doprawiamy czarnym pieprzem mielonym pieprzem.
Krok 2 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto
3
Miękkie i ostudzone mięso oczyszczamy z kości i skór. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę w takiej ilości proporcjonalnie do opisu na opakowaniu. Płynu powinno zostać na 6 salaterki o pojemności 250 ml. Na dnie salaterek układamy pół plasterki marchewki i groszek.
Krok 3 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto
4
Mięso drobno kroimy i układamy w salaterce, ale tak aby nie przesunąć marchewki z groszkiem, podłużny półmisek.
Krok 4 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto
5
Wywar wlewamy do salaterek, dodajemy jeszcze do każdej salaterki po łyżeczce groszku, ćwiartki gotowanej marchewki i pozostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na całą noc do lodówki.
Krok 5 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto
6
Ostrożnie przełożyć galantynę z salaterek na podłużny półmisek.
Krok 6 - Drobiowa galantyna z groszkiem i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.11.2012 23:20
można wieprzową ale i też lżejszą drobiową. Na przykład tak jak powyżej
Sylwia56
Sylwia56 20.03.2012 22:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak