Sposób przygotowania

Jajka utrzeć na piankę z 7 czubatymi łyżkami cukru (15 dag) oraz startą skórką cytrynową. Mąkę tortową połączyć z 4 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej (8 dag) i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej, wymieszać. Formę wieńcową o śred. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temperaturze około 200 stopni C. Ciasto wyjąć z formy wystudzić. Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos, zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić pół pojemnika śmietany, wymieszać z sosem. Ciasto przekroić na trzy warstwy. Dolną warstwę posmarować marmoladą. Przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem. Tort przykryć ostatnią warstwą. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycki z okrągłą końcówką. Pozostałą ubitą śmietaną posmarować cały tort. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi brzegi tortu. Na powierzchnię ciasta wycisnąć \"wężyki\" śmietany. Cytryny obrać (usunąć białą skórkę), podzielić na cząstki. Tort udekorować cytryną i melisą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !