Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane pomidory nadziewane ryżem z oliwkami i fetą
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli.
Dodajemy ryż, sól, pieprz i oregano, mieszamy a gdy ziarenka staną się przezroczyste dodajemy miąższ z pomiodrów i zalewamy wodą.
Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż ryż trochę zmięknie. W miarę potrzeby podlewamy wodą, można też dodać więcej pomidorów lub przecier pomidorowy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone oliwki i pokruszoną fetę.
Każdego pomidora solimy w środku i oprószamy pieprzem a następnie napełniamy ryżem.
Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut.
Zabrakło mi pomidorów więc nadziałam też połówki papryki.