Przepis i sposób przygotowania na: torcik rumowy
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Do pulchnej masy dodajemy sok z 1/2 cytryny i 30 ml rumu. Składniki łączymy dodając przez sito mąkę kakao i proszek. Delikatnie mieszamy i dodajemy pianę ubitą z białek a gdy składniki się połączą wkładamy do średniej wielkości tortownicy. Pieczemy w 180 st C przez 40-45 minut. Ciasto jest upieczone gdy wierzch się zarumieni a boki odstają od formy. Gdy się schłodzi wyjmujemy na deskę i odstawiamy w chłodne miejsce.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilinowym a pod koniec ubijania dodajemy zagęstniki. Zimne ciasto kroimy na 3 krążki, nasączamy ponczem, smarujemy śmietaną i nakładamy krążki jeden na drugi. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki. Dekorujemy według upodobań. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Kroimy na dowolne kawałki. SMACZNEGO!