Przepis i sposób przygotowania na: Kluski pepiczki
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Dodajemy mięso ,marchewki i pietruszki , rozdrabniamy widelcem i smażymy około 10 minut.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mięso z warzywami z patelni przekładamy już wystudzone do mąki.
Pietruszkę grubo kroimy i także dodajemy do miski.
Na końcu dodajemy jajka i śmietanę 12 procent.
Mieszamy na jednolita masę.
Maczanymi w wodzie rękoma formujemy kluski wielkości kurzego jajka.
Obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
W niskim, a zarazem szerokim garnku gotujemy osoloną wodę .
Wkładamy przygotowane kluski do wrzątku i gotujemy około 12 minut.
Po wyjęciu nakłuwamy szpatułką do szaszłyków by kluski odparowały.
Można też zrobić to widelcem.
Kluski podajemy, od razu po ugotowaniu, polane masełkiem z podsmażaną cebulką .