Przepis i sposób przygotowania na: Rolada duo
Piekarnik nagrzewamy do 180 stop. C . Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową . Pieczemy 15 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody jaka jest w przepisie czyli w 250 ml. Przygotowujemy ja na początku naszej pracy by dobrze stężała. Ja przestudzoną wstawiłam w pojemniku po 1 l lodach do zamrażalki. Po wyjęciu pokroiłam w paski 2 cm X 2 cm
Po upieczeniu ciasta zdejmujemy je z blaszki i kładziemy na czystej ściereczce, zwijamy mocno w rulon. Dla ułatwienia możemy delikatnie przytrzymać zwinięte ciasto gumeczkami.
Po całkowitym wystudzeniu rozwijamy ciasto. Krem ,tu poszłam na łatwiznę , przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i połową smarujemy ciasto. Kładziemy po pasku galaretki i zwijamy w roladę .
Do drugiej wersji rolady do ciasta dodajemy kakao. Jedna rolada dla dużej rodzinki to za mało. Kremu wystarcza akurat na dwie rolady.
Z kakao, wody, margaryny i cukru robimy polewę podgrzewając składniki w rondelku. Gotowa wystudzona polewa smarujemy rolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy około 1 godziny w lodówce.