Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z masą kajmakową
Żółtka utrzeć z 8 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać porcjami ciepłą masę czekoladową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Przełożyć do formy (28x18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
200 ml śmietany 30% ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Połączyć z mascarpone i kajmakiem.
Ciasto czekoladowe przekroić na połowę i przełożyć większą częścią masy kajmakowej. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami czekolady mlecznej. Schłodzić ciasto w lodówce.