Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby mun
4 szt.
pomidory
8 szt
mięso mielone
350 g
czosnek
3 ząbki
szalotki
3 szt.
sos rybny
2 łyżki
szczypiorek posiekany
2 łyżki
olej roślinny
125 ml
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
cukier palmowy
2 łyżeczki
świeża kolendra
1 garść
sól
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun

Grzybki mun zalać gorącą wodą. Moczyć pod przykryciem 20 minut, wyjąć i drobno posiekać.
Pomidory przeciąć poziomo na pół i usunąć miąższ (należy go odłożyć, posłuży do zrobienia sosu).
Mięso wymieszać z grzybami, połową posiekanego czosnku i szalotek, 1 łyżką sosu rybnego, 1 łyżką szczypiorku, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Ciasno nadziewać połówki pomidorów.
Sos pomidorowy: podgrzać 2 łyżki oleju w małym garnku na małym ogniu. Dodać pozostały czosnek i szalotki i smażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać miąższ pomidorów, 1 łyżkę sosu rybnego, przecier i cukier. Gotować mieszając przez 5 minut, zmniejszyć ogień i odstaw (sos powoli zgęstnieje).
Na dużej patelni, na średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oleju. Ułożyć pomidory na patelni (nadzieniem do dołu) i smażyć przez 5 minut. Po tym czasie odwrócić pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać szczypiorkiem i kolendrą (ja kolendry nie miałam).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 23.11.2011 22:57
świetne
cukiereczek 13.11.2011 09:38
PYCHA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak