Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun
Pomidory przeciąć poziomo na pół i usunąć miąższ (należy go odłożyć, posłuży do zrobienia sosu).
Mięso wymieszać z grzybami, połową posiekanego czosnku i szalotek, 1 łyżką sosu rybnego, 1 łyżką szczypiorku, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Ciasno nadziewać połówki pomidorów.
Sos pomidorowy: podgrzać 2 łyżki oleju w małym garnku na małym ogniu. Dodać pozostały czosnek i szalotki i smażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać miąższ pomidorów, 1 łyżkę sosu rybnego, przecier i cukier. Gotować mieszając przez 5 minut, zmniejszyć ogień i odstaw (sos powoli zgęstnieje).
Na dużej patelni, na średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oleju. Ułożyć pomidory na patelni (nadzieniem do dołu) i smażyć przez 5 minut. Po tym czasie odwrócić pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać szczypiorkiem i kolendrą (ja kolendry nie miałam).