Przepis i sposób przygotowania na: Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
mleko 3,2% - litr,
kasza manna - szklanka (o poj. 250ml),
cukier - szklanka,
cukier wanilinowy - 8g,
banany - 2,
sok z cytryny - łyżka + ok 2 łyżki do skropienia bananów,
galaretka owocowa - opakowanie,
herbatniki typu Petit Bure - 2 opakowania po 100g.
PRZYGOTOWANIE:
Niedużą formę wyłożyć herbatnikami. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Mleko z cukrami zagotować, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną i sok z cytryny, energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki bananów, które skropić sokiem z cytryny. Zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.