Przepis i sposób przygotowania na: Grysiak z kakao, galaretką i bananami
mleko 3,2% - litr,
kasza manna - szklanka (o poj 250ml),
cukier - szklanka,
kakao naturalne - łyżka,
herbatniki petitki - 2 opakowania po 100g,
galaretka,,
sok z cytryny,
banany - 2.
PRZYGOTOWANIE:
Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami. W garnku podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, , następnie kakao i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, często mieszając, do momentu, kiedy masa zrobi nam się bardzo gęsta. Gorącą masę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany układamy na grysikowej masie i zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.