Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec śmietanowy
mąka luksusowa – 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
śmietana 30% - szklanka,
jaja – 3,
cukier wanilinowy – 8g,
soda – 2 łyżeczki,
cukier – szklanka,
sok z cytryny – łyżka,
dżem do posmarowania wierzchu po upieczeniu lub cukier puder,
tłuszcz i mąka do formy na wieniec.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować krótko na niskich obrotach. Powoli wsypywać mąkę przesianą z sodą, zmiksować na niewielkich obrotach. Formę na wieniec (lub babkę czy keksówkę) natłuścić i posypać mąką. Wlać surowe ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160-170 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 50 minut. W przepisie, z którego korzystałam, podana temperatura pieczenia wynosiła 180 stopni. Była zbyt wysoka, bo ciasto mi się wysuszyło i miało twardą skórę. Po upieczeniu (sprawdzić patyczkiem) ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy. Jeszcze ciepłe posmarować na wierzchu dowolnym dżemem (u mnie wiśniowy), lub po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.