Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie wykładamy na stolnicę i dodajemy przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Zagniatamy aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy tak na grubość dwóch palców i następnie tniemy na kawałki. Kluseczki wkładamy do wody osolonej i gotujemy - wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztapiamy i polewamy kopytka. Cukrujemy do smaku i oddajemy śmietanę. Smacznego !!


( Kopytka smakują równie dobrze z sosem i gulaszem. )

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam kopytka.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka191

    Stare przepisy sa najlepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo lubie kopytka!
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne, robię podobne
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    sama bardzo często robię takie kopytka -są super na słodko jak i do gulaszu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Często gotuję kopytka
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Właśnie jutro mam w planach zrobic kopytka na obiad;):)
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    lubię kopytka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !