Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Z mąki, 1/2 szklanki ciepłej i przegotowanej wody, szczypty soli, oleju oraz z 2 całych jajek ugniatamy ciasto na pierogi.
Farsz:
Cebulę obieramy, przemywamy i kroimy na drobną kostkę. Później cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż zmieni kolor na złotawy. Podgardle oczyszczamy i mielimy. Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki musimy zmielić. Ziemniaki mieszamy razem z podsmażoną cebula, mięsem i serem białym, który należy najpierw zmielić. Całość przyprawić pieprzem i solą ( pierogi ruskie powinny być pieprzne).
W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, a do nich wkładamy po trochę farszu i kształtujemy pierogi. Kiedy pierogi będą już ulepione to możemy je wrzucić do gotującej się wody i gotować do czasu, aż wypłyną na wierz. Ugotowane i gotowe do zjedzenia pierogi polać obraną, pokrojona w drobną kostkę i podsmażoną cebulą.