Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt na jeżyki, w tym celu białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, rum. Ciasto dzielimy na połowę i do połowy dodajemy kakao. Dzięki temu jeden jeż będzie ciemny a drugi jasny. Ciasta wykładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. około 180 stopni C przez ok. 30 minut. W czasie pieczenia ciast biszkoptowych przygotowujemy kremy według podanego na opakowaniu przepisu. Wyjąć biszkopty z piekarnika i nadać im kształt jeżyka, zaokrąglając boki i formując pyszczek. Głowę jeża wykonujemy z kremu, przyczepiamy do tułowia. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc ewentualne poprawki jeżykowi. Z migdałów robimy kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Ozdabiamy owocami, np. czereśniami, dzięki temu moje jeżyki niosły w kolcach owoce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    rewelacyjnie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    przepiękne :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    słodkie ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    smile

    fantastyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna56

    Pięknie wyglądają:o)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super wygladaja
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super wygladaja
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    wow fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    swetnie wygladaja te jezyki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !