Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z galaretką
Kroki postępowania
Margarynę posiekać, dodać mąkę, cukier puder, sól i śmietanę.
Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem blachę
Margarynę włożyć do rondla, stopić, ostudzić.
Ser zemleć, utrzeć z cukrem i żółtkami, wlać margarynę, wsypać mannę, cukier waniliowy wymieszany z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Masę serową wyłożyć na ciasto, piec ok.50 minut w temp.180 stop.
Upieczone ciasto wyjąć ostudzić.
Tężejącą galaretką polać wierzch sernika, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki