Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik na dwa tygodnie

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1 kg
miód
40 dag
cukier
1/2 kg
śmietana 12%
10 dag
jajko
4
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko
2 szklanka
cukier
1 szklanka
masło
1/2
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na dwa tygodnie

Mąkę, miód, cukier, śmietanę, jajka oraz sodę oraz przyprawę do piernika dobrze wyrabiamy. Ciasto owijamy w ścierkę i zostawiamy na 2 tygodnie w zimnym miejscu na przykład w spiżarni. PO dwóch tygodniach pieczemy w głębokiej i wąskiej formie. Po upieczeniu przekrajamy i smarujemy masą kajmakową.
MASA KAJMAKOWA:
Mleko wlewamy do rondelka razem z cukrem, cukrem wanilinowym. Cały czas mieszamy i gotujemy do chwili, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Ucieramy masło, aż do chwili, gdy stanie się puszyste. Dodajemy powoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.11.2011 12:51
Wygląda świetnie :)
owocówka 14.11.2011 09:28
super,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak