Sposób przygotowania

BISZKOPT
Utrzeć żółtka z cukrem. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Do ubitych żółtek dodać sok z cytryny i ubitą pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowo-białkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wierzch ciasta i boki lekko zetrzeć tarką. Okruchy z ciasta wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ostudzone ciasto podzielić na 3 części.
PONCZ
Do wody wlać spirytus, dodać sok z cytryny 2,5 łyżki, cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym ponczem nasączać każdy krążek tortu.
MASA ŚMIETANKOWO JAGODOWA
Zagotować mleko, masło extra utrzeć z masłem roślinnym na puszystą masę. Do masła dodawać stopniowo po łyżce gorącego mleka i łyżce cukru pudru, aż do wyczerpania mleka i cukru ciągle mieszając. Miksuje się robotem, czym dłużej się ubija, tym puszysta jest masa. Ubitą masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać zmiksowane jagody, dobrze utrzeć. Gotową masą przekładać tort. Na pierwszy nasączony krążek wyłożyć masę białą, przykryć 2 krążkiem, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 krążkiem biszkoptu i wyłożyć białą masę na wierzch tortu i boki toru. Boki obsypać okruchami ciasta , wymieszanymi z wiórkami kokosowymi. Udekorować według własnego uznania

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !