Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
płatki owsiane - szklanka (obj. szkl. 250ml),
otręby pszenne - 1/2 szklanki,
polenta (żółta mąka kukurydziana) - 1 i 1/2 szklanki,
żurawina suszona - 1/2 szklanki,
wiórki kokosowe - 3/4 szklanki,
banany - 3,
cukier - szklanka,
aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy - kilka kropel,
soda - 1 i 1/2 łyżeczki,
olej roślinny - 3/4 szklanki,
mleko 3,2% - 4 i 1/2 łyżeczki,
papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgnieść. Mąkę kukurydzianą wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, otrębami oraz z cukrem. Do suchych składników dodać rozgniecione banany wymieszane z żurawiną, aromatem, olejem oraz mlekiem. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.