Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada jabłkowo-dyniowa
# dynia w kostce marynowana
# cukier 1/2 kg
Wykonanie:
Do tej marmoladki wykorzystałam marynowaną dynię , której kostki lekko rozpadły mi się w słoikach ( niepotrzebnie zagotowywałam). Smak dyni był winny ,lekko korzenny więc świetnie pasował do jabłek. Jabłka obrać , usunąc gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do naczynia z grubym dnem wrzucic jabłka dodać odciekniętą dynie ( ja dałam 4 półlitrowe słoiczki i smażyć na wolnym ogniu . Smażyć najlepiej przez parę dni po trochę wtedy fajnie zgestnieje . W ostatnim dniu dodać cukier i jeszcze smażyć . Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka , trzeba po trochę dodawać i po prostu próbować.Pod koniec smażenia marmolada jest gęsta i ciemnego koloru nabiera. Smak wychodzi fantastyczny ,ponieważ dynia miała gożdziki , cynamon, ziele.....Polecam.