Sposób przygotowania

Śliwki węgierki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Rodzynki i śliwki suszone wypłucz gorącą wodą, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Rodzynki oraz śliwki suszone i węgierki przełóż do dużego słoja i zasyp je cukrem. Słój ustaw na słonecznym parapecie na jeden dzień, aby owoce puściły sok. Zalej owoce wódką, włóż przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii i odstaw słój na 5 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.

Po upływie 5 tygodni przecedź nalewkę do czystego słoja, który następnie szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takiej jeszcze nie robiłam:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ciekawe jak smakuje?
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    dobre na jesienne i zimowe wieczory :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super naleweczka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof27

    świetnr
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    miałam okazję spróbować śliwkowej nalewki była pyszna
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    robiłam w tym roku nalewkę tylko ze świeżych i bardzo mi smakuje, ciekawe jak smakuje z mieszanych
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dodatek suszonych owoców robi różnicę, nalewka jest bardzo smaczna i smakuje nieco inaczej i wydaje mi się jakby była mocniejsza.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Adam/ZUB3R

    smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    bardzo ciekawy pomysł i jednocześnie przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !