Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Trójniak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
2 szklanki
masło roślinne
25 dag
olej
8 łyżek
jaja
5 szt
cukier
1 szklanka
ocet
1 łyżeczk
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
kakao
1 łyżeczka
mak
1/2 szklanki
zapach waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Trójniak

Masło roślinne utrzeć z cukrem ,dodawać żółtka i dalej ucierać na pulchną masę. Stopniowo dodać proszek do pieczenia. Mieszać. Potem dać olej, ocet, zapach ciągle ucierając do uzyskania jednolitej masy. Powolutku wsypać dwie szklanki mąki. Z białek ubić pianę. Dodać ją do utartej masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić to na 3 równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i wymieszać. Do drugiej dać mak. a do trzeciej łyżkę mąki. Blachę wysmarować tłuszczem. Wpierw włożyć do niej białą masę, na to ciemne ciasto, a na koniec to z makiem. Piec około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 22.12.2011 21:05
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak