Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto lodowiec

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny
1 szkl.
żółtko jajek
8 szt.
mleko
500 ml
cukier wanilinowy
2 szt.
masło g
1,5 kostki
sok z cytryny
6 łyżek
mąka ziemniaczana
2 łyżki
cukier puder
1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto lodowiec

Mleko zagotować; żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, maką ziemniaczaną. Do dobrze utartej masy wlewamy ciągle mieszając gorące mleko. Następnie gotować mase na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masł utrzeć z cukrem pudrem do białości. Potem dodać ostudzoną masę, sok z cytryny, bakalie. Wyłożyć na blachę - tortownicę. MOzna zalac galaretką (ale niekoniecznie). Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 19.10.2011 19:23
Pyszne ciasto, tylko jak dla mnie bez bakalii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak