Sposób przygotowania

Masa makowa:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy 3/4margaryny i3 łyżki miodu. Mieszamy to z makiem i rodzynkami i pianą z ubitych białek. Wkładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180- 200 stopni.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do tego cukier oraz cukier wanilinowy.
Dodajemy do tego n ie przerywając ubijania olej, proszek do pieczenia oraz mąkę tortową. Ciasto wylewamy na zrobioną i upieczoną wcześniej masę makowa. Pieczemy całość 20 minut. Upieczone w całości ciasto przekładamy delikatnie na tacę, tak żeby mak był na wierzchu.

Makowiec najlepiej polać polewą lukrową lub polewą czekoladową.

LUKIER:
Wymieszać cukier pude4r, sok z cytryny oraz wodę. wszystko razem mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Posmarować ciasto.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !