Lodówka

Sposób przygotowania

Krok 1

Aby rozpocząć przygotowanie tego ciasta powinno się otrzymać zakwas od zaprzyjaźnionej osoby. Ja jednak zapoczątkowałam sama proces przygotowania zaczynu. Do wielkiej szklanej misy wsypałam 1 szkl cukru, 1 szkl mąki i wlałam 1 szkl mleka. Następnie wkruszyłam odrobinę drożdży (ok 1/3 lyżeczki). Ciasto wymieszałam drewnianą łyżką (żadnych metali!) i odstawiłam nakryte ściereczką, nie zamknięte, na kolejne 10 dni. (zdjęcie z dnia pierwszego).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    pierwsze słyszę o czymś takim , ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    fajne
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    super przepis!! słyszałam o tym cieście już bardzo dawno temu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    interesująca propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    safcia

    tez robię to ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    trochę trzeba poczekać, ale jak ktoś zechce i się weźmie za to ciasto, a do tego 3 zakwasy odda znajomym w niedługim czasie ciasto może stać się bardzo popularne :o)
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    przyznam, że pierwszy raz o czymś takim słyszę.... zakwas z mlekiem jakoś do mnie nie przemawia...
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    kiedyś, bardzo dawno, jadłam to ciasto, zaczyn dostałam od znajomej, teraz mi się ono przypomniało i zaczęłam zastanawiać się czy zaczyn można zrobić samemu i oto znalazłam przepis:)miła niespodzianka :)ciasto jest bardzo dobre!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !