Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać także 1/4 szklanki letniego mleka i łyżkę mąki a po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem i rozprowadzić pozostałym mlekiem.Mąkę przesiać na stolnicę zrobić w niej zagłębienie wlac do środka rozczyn rozrobione żółtka i zagnieść ciasto.Wyrabiac je tak długo aż będzie odchodziło od ręki na koniec dodać roztopione masło i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkowac ciasto na grubość 1/2 cm pokroić w trójkąty a do każdego trójkąta włożyć po łyżeczce marmolady i zawijac ciasto formując rogaliki.Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem posmarować roztrzepanym białkiem i piec w gorącym piekarniku przez około 30 minut.