Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelkówka - nalewka z mirabelek
Musimy wypestkować tyle mirabelek, żeby waga wskazywała nam 1 kilogram miąższu.
Najtrudniejszy etap za nami :)
Mirabelki wsypujemy do słoja (przy tych proporcjach najlepszy będzie słój 2,5 - 3 litrowy), zasypujemy je cukrem i zalewamy wódką i spirytusem.
Słój zakręcamy (pod nakrętkę można podłożyć kawałek papierowego ręcznika) i odstawiamy na okres 1 miesiąca na okienny parapet. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby cały cukier się rozpuścił.
Po tym okresie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej pół roku.
Owoce pozostałe w słoju możemy ponownie zasypać cukrem. Cukier rozpuści się \"wyciągając\" z owoców alkohol. Zlewamy go także do butelek i odstawiamy do leżakowania.
POLECAM - PRZEPYSZNA ;))