Przepis i sposób przygotowania na: Soba z sosem bobowym
25 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 szkl. słodkiej śmietanki, może być kremówka albo chudsza
garść liści świeżej bazylii
do smaku: sól morska prowansalska, pieprz ziołowy, pomidory suszone mielone
sposób przygotowania: Wstawiłam wodę na makaron. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę usuwając pestki. Woda zawrzała więc ją osoliłam i wrzuciłam makaron - gotuje się kilka minut więc zdążę zrobić sos.
Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i pomidora, smażyłam razem chwilę. Dorzuciłam bób a gdy się zagrzał wlałam śmietankę. Gdy sos się zagotował doprawiłam go do smaku, dodałam też posiekaną bazylię. Nie dusiłam bo przecież bób był ugotowany więc potrzebował tylko się ogrzać i połączyć z resztą składników. Gdyby sos zanadto odparował można dolać odrobinę wody. Makaron odcedziłam i wyłożyłam na talerze, dookoła nałożyłam sos a właściwie bób w sosie. Można też sobę wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać tak jak tradycyjną pastę włoską, i dopiero wyłożyć na talerze.