Przepis i sposób przygotowania na: Tort masa cukrowa nr 2
5 jajek
2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
2,5 łyzki maki krupczatki
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
- biszkopt ciemny:
5 jajek
2 łyzki maki tortowej z Brzegu
2 łyzki mąki krupcaztki
1 łyzka kakao
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
-Masa maślana:
2 jajka
kostka masła
3/4szkl. cukru pudru
kako
rum
spirytus
śmietana kremówka 36%
fix do smietany
1/2 op. cukru waniliowego
- masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.
Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a rózyczki i liscie zafarbowane barwnikami Wilton. Liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach dzielnie asystowała
wycinajac płatki :)
Masa cukrowa: \"Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki\"