Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kulebiak

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
wątroba cielęca
40 dag
masło
1 3/4 kostki
cebula
2 sztuki
natka
1/2 pęczka
Pasto drożdżowe:
mąka
3 szklanki
drożdże
4 dag
mleko
1 szklanka
masło
2,5 łyżki
cukier
2 łyzki
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Przygotować ciasto: drożdze utrzeć z cukrem, zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wsypać szklankę wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Dwa jajka rozbić, wymieszać z resztą mleka i mąki. połączyć z rozczynem. Ciasto wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz: wątróbkę oczyścić z błon i żyłek. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Wątróbkę podsmażyć z cebulą, przepuścić przez maszynkę. Dwa jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z jajkami i wątróbką, doprawić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1/2 centymetra. Na brzegu ułożyć farsz, zawinąć. Z resztek ciasta uformować cienkie ruloniki i wyciąć gwiazdkę. Ozdobami udekorować kulebiak. Ostatnie jajko rozbełtać, posmarować kulebiak. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak