Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wołowina z pyzami po wiejsku

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogonówka wołowa
1 kg
ziemniaki
1 kg
marchewka
50 dag
mleko
2 szklanki
śmietana kremówka
1/2 pojemnika
cebula
2 sztuki
tosty
3 sztuki
kasza manna
13 dag
mąka ziemniaczana
2 łyżki
smalec
2 łyżki
margaryna
2 łyżki
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cukier
tarta gałka muszkatołowa
wino czerwone
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z pyzami po wiejsku

Cebule obrać, pokroić m ćwiartki. Dwie marchewki obrać, pokroić na kawałki. Wołowinę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Smalec mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Dodać cebule, pokrojone marchewki i listki lan-rowe. Zalać szklanką wody i czerwonym winem, przykryć, dusić około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. W tym czasie obrać i opłukać ziemniaki. Tarkę ustawić w misce z zimną wodą, ucierać ziemniaki tak, aby miąższ wpadał do wody. Następnie przełożyć na lnianą ściereczkę i mocno odcisnąć. Wodę z ziemniaków przelać do osobnego naczynia. Mleko zagotować w rondlu z łyżeczką soli i odrobiną gałki muszkatołowej. Zdjąć z ognia, połączyć z kaszą manną. Dodać utarte ziemniaki, wymieszać. Wodę z ziemniaków ostrożnie zlać tak, aby nie naruszyć warstwy mąki ziemniaczanej, która osadziła się na dnie. Mąkę dodać do ciasta ziemniaczanego, dokładnie wymieszać. Tosty okroić ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu. Ciasto ziemniaczane podzielić na 12 porcji. Pośrodku każdej zrobić zagłębienie, włożyć do niego kilka grzanek. Z porcji ciasta formować wilgotnymi rękami nieduże, zgrabne pyzy. Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w skośne plasterki. Gotować 8-10 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Mięso wyjąć z brytfanny, powstały podczas pieczenia sos przecedzić do rondla zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną kremówką, zagęścić sos. Ponownie krótko zagotować, doprawić do i maku solą, pieprzem i cukrem. Pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową i osączyć. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, posypać pyzy. Podawać do pieczeni razem z gotowanymi marchewkami i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak