Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-wiśniowy
Ubić białka na sztywno dodać cukier i chwilę ubijać. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać mieszając do ubitych jajek. Wylać do dużej tortownicy wyłożonej papierem i piec około 40 min w 160 st.
Zimny biszkopt przekroić na trzy części.
Krem czekoladowy
Margarynę utrzeć, jajka ubić z cukrem na sztywno i dodawać powoli do margaryny i ucierać.Po połączeniu margaryny i jajek dodawać po łyżce Nutelli i ucierać.
Zagotować 0,5 l wody z wiśniami, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do stężenia.
Przełożenie tortu
Przełożenie tortu:biszkopt przekroić na trzy części.
Biszkopt 1 nasączyć wiśniówką, posmarować dżemem położyć drugi biszkopt na to krem czekoladowy3/4,i na końcu trzeci biszkopt. Cały tort obsmarować kremem i udekorować na górze kremem czekoladowym. Na górę wylać tężejącą galaretkę z wiśniami.