Przepis i sposób przygotowania na: Mokre ciasto jogurtowe z kremem waniliowym
* 340g mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez obaw, dzięki jogurtowi w ogóle go nie czuć),
* 2 całe, duże jajka,
* 80g cukru,
* pół szklanki oleju,
* 300g jogurtu (ja dałam dwie Jogobelle morelowe)
Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). Na cieście można ułożyć owoce, ja skuszę się na jabłka, niestety. Chciałabym ułożyć wiśnie ale Adam ich nie lubi.
Krem:
*2 budynie śmietankowe
*1/2 litra mleka
*150 gr. cukru
*250 gr. masła
Budynie (te na pół litra mleka ) rozmieszać z ok. pół szklanki zimnego mleka,resztę mleka zagotować , na chwile zdjąć z ognia i dodać rozmieszane budynie Ugotować energicznie mieszając (budyń jest gesty i może przywierać do garnka).
Kostkę miękkiego masła zmiksować na \" puch\" i dodawać po dwie łyżki dobrze wystudzonego budyniu ciągle miksując. Ten krem jest pewny ,nie ma grudek i smakuje bardzo dobrze.
Ciasto (z zasady już lekko wilgotne) nasączam ponczem z pół szklanki letniej wody, pięćdziesiątki wódki i połowy cytryny. Jak ktoś ma rum to można użyć go zamiast wódki, moim zdaniem smakuje znacznie lepiej, wtedy nie dajemy soku cytrynowego a łyżeczkę cukru.
Krem oczywiście wykładamy między 2 płaty wystudzonego ciasta, potem karmel z mleka skondensowanego i na koniec orzechy.