Przepis i sposób przygotowania na: Zebra
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jaja, 1/8 l letniej wody i olej. Wszystkie składniki miksować krótko na najniższych obrotach, następnie dwie minuty na najwyższych, aby uzyskać gładka masę. Całość ciasta podzielić na dwie równe części. Jedną z nich połączyć z kakao
1-2 łyżki jasnego ciasta umieścić pośrodku tortownicy, nakryć 1-2 łyżkami ciemnego ciasta. W ten sposób napełniać tortownicę naprzemian jasnym i ciemnym ciastem, po czym natychmiast wstawić do piekarnika.
Piec 50 minut na złocisty kolor. Wyjąć z poiekarnika, ciasto wyłożyć z formy na pergamin. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać i ucierać z rumem(innym alkoholem) do uzyskania rzadkiej konsystencji. Rozprowadzić na powierzni ostudzonego ciasta.
Piec 50 minut.